dimarts, 16 de febrer de 2021

Sant Josep Calassanç a Montserrat (I)

Seu vella de Lleida
A finals de 1585 i principis de 1586, Josep Calassanç va acompanyar el bisbe Joan Gaspar de la Figuera en la visita que van fer al monestir de Montserrat, on van estar gairebé 5 mesos. El motiu d'aquesta llarga visita va ser acompanyar el procés de reforma monàstica que havia impulsat el Concili de Trento. Però retrocedim una mica.

L'Estudi General en temps de Calassanç
El 1583 el jove Josep Calassanç,  havia finalitzat els seus estudis de dret i teologia a l'Estudi General de Lleida (que es trobava al peu de la Seu Vella) . S'havia ordenat de capellà a Sanaüja i a primers de 1584 el trobem al bisbat de Barbastre on treballa al servei del bisbe de la ciutat, Felip d'Urries. Calassanç tenia 27 anys.
Però la feina li dura poc, tot just un any perquè mor el bisbe. On trobarà Calassanç una nova ocupació?
El Rei havia convocat les Corts de la Corona d'Aragó a la ciutat de Montsó, a 15 quilòmetres de Barbastre. Era una bona oportunitat ja que es reunirien amb el rei, càrrecs civils i eclesiàstics provinents de Catalunya, Aragó i València. Calassanç no perdria l'ocasió per  fer contactes. Així és com el juny de 1585 el trobem a Montsó. Allí contacta amb el recent nomenat bisbe de Lleida, Joan Gaspar de la Figuera, a qui s'encarrega la visita i reforma del monestir de Montserrat. Finalitzades les Corts a Montsó el bisbe surt cap a Montserrat el 22 d'octubre de 1585. L'acompanya com a familiar (càrrec de confiança) Josep Calassanç i arriben a Montserrat 6 dies després: el 28 d'octubre de 1585. 
Tot just arribat el secretari del bisbe deixa constància de l'inici de la Visita al monestir, i entre altres coses escriu:
Fragment de l'acta del primer dia de la visita del bisbe Figuera a Montserrat
"...  Josep Calassanç, prevere i Miquel Joan Castanesa, diaca, familiars del senyor bisbe, estan amb mi al monestir."

La visita s'allargarà fins el febrer de 1586 següent, quan mor el bisbe i Calassanç torna al seu poble, Peralta de la Sal, per acompanyar el seu pare en els seus darrers dies.  
Per tant l'estada de Josep Calassanç a Montserrat es perllonga des del 28 d'octubre de 1585 fins a finals de febrer de 1586:  4 mesos.

El Monestir de Montserrat que va conèixer Calassanç no era ben bé com el que veiem ara. Tot just s'estava construint l'actual església del monestir. 
El monestir de Montserrat en una pintura de Jan Janssonius de 1657

I per avui ho deixem. Un altre dia us presentarem els 7 espais del monestir on podeu trobar una pintura, escultura o vitrall de sant Calassanç. Segur que com a mínim ja en coneixeu un, però n'hi ha sis més. 
Aviat us ho expliquem en una altra entrada ! 

.


Cap comentari: