dimecres, 5 de febrer de 2020

Terratrèmol a Kiblawan

Kiblawan és una petita ciutat situada a l'illa de Mindanao, Filipines. En aquesta ciutat els escolapis realitzem la nostra missió des d'una escola d'uns 500 alumnes de primària i secundària. 

La Núria Martínez i la Laura Rodrigo, exalumnes de l'Escola Pia de Sabadell i de Sarrià, respectivament, van ser-hi gairebé un any col·laborant com a mestres en aquesta escola. Ens ho explicaven en el blog "Solidàries" de l'Escola Pia.

A finals de desembre la ciutat de Kiblawan es va veure afectada per dos grans terratrèmols de 6,3 i 6,9 graus de magnitud i unes dues mil rèpliques, el resultat ha estat que l'edifici escolar ha quedat inservible. Les rèpliques encara es mantenen. Avui, cinc de febrer, n'hi ha hagut una de 3,7 graus en l'escala de Richter.


A grans trets, la situació és la següent:
  • Quatre aules, amb moltes esquerdes i danys, ja s’han enderrocat.
  • Encara es poden utilitzar altres sis aules però amb risc, i caldrà enderrocar-les aviat.
  • El pati cobert està en bon estat i s'està utilitzant per fer-hi les classes.
  • El mur de la part posterior del pati cobert ha caigut i s'ha d'acabar d'enderrocar el que queda,
  • L’edifici on s’ubica la cantina té moltes esquerdes i s’ha d’enderrocar.
  • La casa de la comunitat ha estat evacuada. Ja no és segur viure-hi i els membres de la comunitat viuen en tendes de campanya 
  • S’han preparat tres aules temporals amb alguns materials de les antigues habitacions enderrocades.
  • La biblioteca i les diferents oficines de l’escola necessiten reparacions importants.

En aquestes fotografies podeu veure com era l'escola abans del terratrèmol i com ha quedat després.

Al col·legi estudien nens i nenes de famílies d'agricultors  de la zona. Persones senzilles i de pocs recursos, que ara passen a una situació especialment complicada a causa del terratrèmol i les seves conseqüències. En aquest moment estan finalitzant el curs escolar, i fan les classes com poden: al pati, sota d'un arbre o en un pati cobert que ha resistit, com es veu en aquesta foto
La comunitat dels escolapis estan vivint en una tenda de campanya plantada al costat de l'escola i les famílies dels nois i noies estan reconstruint les seves cases, afectades pel terratrèmol. 
Per sort el curs escolar no trigarà a finalitzar i es podrà acabar d'enderrocar l'edifici escolar. Entre tant es procurarà edificar un conjunt d'aules prefabricades. El conjunt d'aules puja a 200.000 euros, i cada aula en costa 14.000. 

Si algú de vosaltres pot ajudar-nos, que no dubti a posar-se en contacte amb nosaltres. 
Cap comentari: