dimecres, 10 d’octubre de 2018

Sínode dels Bisbes sobre els joves


Entre el 4 i el 28 d'octubre es realitza a Roma el Sínode dels Bisbes sobre els joves.
Els escolapis, ja que tenim quelcom a dir sobre aquest tema, vàrem decidir fer el PiaristSynod (Piarist és com anomenen els escolapis als països de parla anglesa), sota el lema "Amb tu +"

Durant 8 mesos joves vinculats a l'Escola Pia als 42 països on som van treballar dos qüestionaris. A Catalunya, amb una participació de 400 persones entre joves i agents de pastoral juvenil, vàrem crear una comissió organitzadora, que al maig del 2018 va redactar, amb les actes de totes les reunions, les conclusions del PiaristSynod a Catalunya.

Al mes d'agost, 13 representants de Catalunya van participar a Salamanca, a la trobada europea del Sínode escolapi, on es van redactar les conclusions per Europa amb participació de les demarcacions de Polònia, Hongria, Eslovàquia, Itàlia, Ucraïna, França, Emaús i Betània (Espanya) i nosaltres, els de Catalunya. 


Paral·lelament es va fer el mateix procés arreu. Àfrica va fer la trobada de conclusions a Yaoude, Camerun. Amèrica a Oaxaca, Mèxic. Asia a Manila, Filipines. 

Aquestes conclusions han estat portades pel P. General, Pedro Aguado, al Sínode, ja que hi participa com a representant de la Unió de Superiors Majors, i en el dia d'avui ha pogut lliurar personalment les conclusions al papa Francesc.

Un cop finalitzi el Sínode, estarem a l'espera de les conclusions que ens surtin com a línies d'acció per l'església universal, i es convocarà el PiaristSynod mundial.... diuen que potser serà per Amèrica.... ja veurem. 
A casa nostra, les conclusions del PiaristSynod de Catalunya esdevindran material de treball en la programació dels propers 4 anys, que es farà al Capítol Local. 

Si bé certament hi ha qüestions i propostes més locals, hi ha un fil conductor que crida l'atenció que hagi sortir a tots els continents: l'acompanyament no "professional" dels joves, la centralitat dels pobres i dels migrats en l'acció de l'església, l'eradicació de qualsevol mena d'abús dins i fora de l'església, l'obertura dels espais eclesials als seus programes, l'actualització del seu missatge, la importància que es dóna als valors que proposa l'Evangeli, el diàleg intergeneracional, la lluita contra el clericalisme, propostes de voluntariat local i internacional, el coneixement d'altres realitats a través d'intercanvis....
Sembla que aquest Sínode ens ajudarà a pensar i actualitzar algunes de les propostes de l'Església i de l'Escola Pia. 
Si voleu veure les conclusions de Catalunya i Europa, feu clic aquí, i si voleu veure les conclusions dels altres continents, aquí.

Cap comentari: