dimecres, 13 de novembre de 2013

1.- Notícies Escolapis de Filipines (13-nov-2013)

Missatge des de la Cúria General de l'Escola Pia - Roma  2013.11.13Des de tots els racons de l'Escola Pia seguim amb atenció , solidaritat i pregària , els tràgics esdeveniments de Filipines . Des de la Cúria General i l'Oficina de Comunicació tractarem d'oferir una informació actualitzada per a tots . El P. General està en permanent contacte amb el P. Artola , i ha enviat un missatge a tots els religiosos de Filipines des de Guinea Equatorial , on es troba acabant la Visita Canònica a la Província d'Àfrica Central . Us convidem a tots a la solidaritat i a la pregària pels difunts i les seves famílies , per tots els damnificats i pels nostres germans escolapis i les seves famílies .L'Escola Pia som una família , i tots sentim com a pròpies les alegries i les tristeses dels germans . La dimensió d'aquesta tragèdia ens ha esglaiat a tots , i des de totes les comunitats i presències escolàpies elevem la nostra pregària al Déu de la Vida perquè beneeixi i enforteixi al poble filipí i els nostres germans escolapis .Publiquem una carta dels Pares Miguel Artola i Raju Antony amb les últimes notícies des de Filipines .

 
" La veritat , això del tifó ha estat molt fort" .En el nostre cas, a Cebu , hem sentit la seva força però en menor grau ( Grau 3 ) . Només al nord de la nostra illa la intensitat va ser molt més gran i poblacions com Bantayan o Dan Bantayan , etc . han quedat arrasades . En aquests llocs va arribar al grau 5 . Aquí vam tenir la caiguda d'arbres , de branques i fulles , i vam estar dos dies sense electricitat ni aigua .En altres llocs ha estat també terrible : ciutats com Tacloban , Ormoc , ( illa de Leyte ) han quedat molt afectades , i especialment en Tacloban el nombre de morts i desapareguts és molt alt . En molts llocs encara no tenen ni electricitat ni aigua , i com les vies de comunicació han quedat afectades ( aeroports , carreteres , ports ... ) es fa difícil el lliurament dels elements indispensables des d'aliments i aigua , fins atenció mèdica , medicinal i hospitalari ...Dels nostres, tenim tres que són d'aquestes àrees . Un d'ells , el P. Francis Mosende , de la comunitat de Cebu , va ser ahir a Ormoc , on viu la seva família . No han tingut desgràcies personals , però les cases dels seus germans s'han quedat sense teulada , ( literalment van volar ... ) , com la majoria del lloc . D'aquí , el P. Francis va dur alguna ajuda per a ells . Els altres dos , juniors estudiants a Manila, d'àrees properes a aquestes ciutats , fins dilluns ( més de 60 hores després) no tenien notícies dels seus familiars i estaven angoixats ( el telèfon no funcionava i no hi havia cobertura per als mòbils en aquestes àrea ). Un d'ells per fi va poder contactar amb una de les seves germanes i espera que la resta estiguin ¨ bé ¨ . Avui viatgen als seus llocs des de Manila , tot i que el viatge serà complicat , ja que l'aeroport de Tacloban va quedar destruït . Hauran de venir a Cebu , des d'aquí anar de vaixell a Ormoc , o a alguna ciutat propera , i després prosseguir com bonament puguin , ja que moltes carreteres han quedat afectades o destruïdes en diversos llocs.
 
La situació de molta gent és similar i fins i tot pitjor . Han mort moltes persones de diferents famílies , i en alguns casos han sobreviscut un o dos d'ells . Tenen parents en altres llocs , però amb prou feines aconsegueixen comunicar-s'hi, si és que ho aconsegueixen . M'he trobat amb diverses persones a Cebu , que em comenten que els seus familiars allà han perdut tot el que tenien . Una senyora que ve a la nostra capella a missa diàriament , els fills tenien un establiment a Tacloban ho han perdut tot. I per a més complicació al dia següent, davant la falta d'aliments i begudes , hi va haver saqueig del que quedava en els comerços .
I com passa moltes vegades en aquests casos , alguns van aprofitar per endur-se articles que no eren de primera necessitat .La gent d'aquests llocs, el que més està sentint en aquests moments és la manca d'aigua i d'aliments bàsics com arròs o pa ... I no és fàcil arribar-hi, ja que les comunicacions han quedat afectades . Hi ha llocs que trigaran molts mesos en recuperar-se.
Han
arribant relats de situacions viscudes per la gent , que ens deixen amb l'ànim esglaiat .Fa poques setmanes portàvem una furgoneta carregada d'aliments i aigua a l'illa de Bohol , per als afectats pel terratrèmol . Ara procurarem ajudar d'alguna manera a la gent afectada pel tifó . Aquests llocs queden una mica més lluny i veurem la manera de fer-ho , o ajudant través d'entitats eclesials . Ja enviem diners a través de la Conferència de Religiosos de Filipines , i seguirem fent altres donacions . Hi ha hagut i hi ha molt sofriment .Una forta abraçada que faig extensiu a totes les persones en nom de les víctimes " .P. Miguel Artola - P. Raju Antony
 
Missatge del P. General als Germans de Filipines

 
"Estimats germans :
 
Després d'alguns dies amb moltes dificultats per poder-me comunicar, per causa de la manca d'internet , us escric aquestes lletres per interessar-me per vosaltres, per oferir-vos tota la proximitat de l'Ordre i la meva personal , i sobretot per conèixer com esteu i com es troben les vostres famílies .

 
El vostre país ha patit dos grans desgràcies en aquestes setmanes , el terratrèmol i aquest terrible tifó , que ha sembrat gran dolor i destrucció . Vull que sentiu li proximitat de les Escoles Pies i que la transmeteu a les vostres famílies .

 
Us tenim en l'oració , compteu amb la nostra solidaritat .
 
Espero poder veure-us aviat i compartir amb tots vosaltres .
 
Una forta abraçada "
P. Pedro Aguado Schp.  Pare General

Cap comentari: