dilluns, 18 de novembre de 2013

3.- Notícies dels Escolapis de Filipines (18/Novembre 2013)


 
2013.11.18

" Benvolguts amics .

Vull començar aquesta tercera crònica sobre els efectes del tifó Yolanda a Filipines amb dos breus i intenses anècdotes . La primera està presa del diari Philippine Daily Inquirer .

La mare , deixa anar

Tacloban City . La professora de High School , Bernardette

Tenegra , de 44 anys , mai oblidarà les últimes paraules de la seva filla .

El pare de la família havia aconseguit amb el seu fill pujar a un lloc més alt fora de l'abast de les aigües que els podien haver arrossegat . La mare subjectava a la seva filla . En aquest moment és quan es produeix el diàleg .
Ma (Mamà ) deixa'm anar . Salva't a tu mateixa , va dir la nena, el cos estava travessat per estelles de fusta de les cases aixafades pel supertifó Yolanda . Jo l'estava subjectant i vaig insistir dient-li que s'agafés , que la trauria . Però ella simplement es va donar per vençuda , va dir Tenegra; am el rostre estava desfet per la tristesa.


La segona es refereix a una de les fotos enviades.

És la d'un nen del Japó, que assabentat de la tragèdia de Filipines , lliurava tots els seus estalvis personals al director de la seva escola , com a contribució solidària . La imatge parla per si sola .

Ha passat ja més d'una setmana des que el tifó Haiya o Yolanda va deixar el seu rastre de destrucció i morts a les Filipines . Van arribant les ajudes als diversos afectats , fins i tot a aquells que es consideraven oblidats de tots, ja que semblava que l'ajuda es concentrava només en Tacloban . De fet , afectats residents en petites illes , reclamaven haver estat oblidats pel govern . També diversos diaris i fins i tot l'arquebisbe de Cebu han criticat el govern per la seva lenta resposta a l'hora d'atendre els supervivents del tifó a les illes de Samar i Leite : " I can feel their frustration as it is almost a week and it seems that there is only a little help delivered to them by the government " . - Puc sentir la seva frustració , doncs ja fa gairebé una setmana i sembla que només un petit ajut els ha arribat del govern - . "Amb tot, el ritme de l'ajuda i la seva arribada als afectats ha augmentat considerablement .

Feia pocs dies , llargues files de camions amb queviures s'alineaven a prop de Sorsogon ( extrem sud de l'illa de Luzón ) a l'espera de poder entrar en els ferris que els traslladessin a Leyte i altres llocs afectats pel tifó . Una vegada més la geografia d'aquest país amb més de 7.000 illes , ( encara que només unes 500 estan habitades , si bé la població es concentra en unes 100 illes ) feia sentir les dificultats d'una més ràpida comunicació . No és possible arribar aquests llocs per carretera, sinó per mar o per l'aire ( avions , helicòpters ) .

Ajuda enviada des d'altres illes com Manila , Cebu , Mindanao , havia de ser transportada per mar per arribar a les ciutats de Tacloban i Ormoc , però el nombre de vaixells capaços de transportar- era ben inferior al nombre de camins a ser transportats . L'arribada dels vaixells enviats per USA , i la d'avions enviats per nacions diferents com Indonèsia , Israel , Japó , Corea del Sud , va ajudar a disminuir el patiment dels que esperaven per aigua i aliments . Diferents equips mèdics arribats , distribuïts en les diferents àrees , estan atenent els malalts i ferits . Només a títol d'exemple , heus aquí una petita llista de les ajudes rebudes :

• Més de 15 avions van arribar divendres a Cebu procedents de 10 nacions diferents, portant tones d'aliments d'ajuda i molts voluntaris .
• Un d'ells , de l'Índia, portava gairebé 20 tones d'aliments , tendes de campanya, llits, medicines i altres béns . Deixaven la seva distribució al govern filipí
• De Turquia va arribar un altre vol amb 60 tones d'ajuda : 500 botigues de família , 550 cuines , i més de 5.000 mantes .
• Tres C130 van arribar de Corea amb 41 voluntaris membres d'equips de rescat . El cònsol de Corea estava preocupat amb la tardança en què els membres fossin traslladats a Tacloban per començar a actuar .
• Dijous a la nit van arribar dos avions russos amb diversos béns ( menjar , mantes , etc . ) i metges que actuaran al nord de Cebu .
• Del Regne Unit arribava un avió amb bulldozers, carretons elevadors , jeeps , i altres subministraments i la promesa d'una donació de 53 milions de lliures esterlines .
• Aquesta llista es pot allargar amb els noms dels Estats Units , la Unió Europea , Malàisia , Japó , Nova Zelanda , Singapur , Suècia , Taiwan , Tailàndia , Vaticà, República de Xina , Canadà , etc .

S'ha fet sentir també l'ajuda de nombroses organitzacions humanitàries , i de molts voluntaris filipins que han treballat en la preparació de bosses amb menjar i objectes d'higiene per a ser repartides . Alumnes de facultats i d'escoles han contribuït. Pràcticament a cada ciutat hi havia punts marcats on les persones podien dipositar menjar , robes , aigua , per ser enviades als llocs necessitats . Una pràctica , que es manifesta cada vegada que un tifó o terratrèmol , o volcà deixa sentir els seus efectes en les diverses àrees . Estan recents en la memòria de moltes persones , els damnificats per la riuada produïda a Cagayan de Oro ( Mindanao ) fa uns mesos , així com els afectats per les pluges torrencials i vents a la regió de Compostel Valley ( Mindanao ) . Filipins residents a l'estranger també s'han fet sentir i ha ofert la seva ajuda .

Tota aquesta solidaritat ha fet que la premsa digui que Filipines està a l'ull d'una tempesta de bona voluntat , de solidaritat . La comunitat internacional , governs , institucions i particulars , grups i persones individuals s'han presents amb abundants aportacions econòmiques , ajudes i serveis. Ha estat un desbordament d'ajuda, que requereix que l'administració filipina tingui un sistema transparent , organitzat i assenyat per fer un bon ús de tot això .
A dia d'avui continua l'evacuació de persones de les zones afectades a llocs com Cebu , Mindanao , i l'illa de Luzón .

Encara que en aquest moment l'ajuda està centrada sobretot a proveir d'aigua , menjar i refugis temporals , queda una gran tasca per davant: 270.000 cases han de ser reemplaçades igual que moltes escoles, ajuntaments , etc . A més han de posar-se en acció les economies locals .

Avui , diumenge, arribaven dos dels nostres joves , que havien viatjat després de quatre dies del tifó , per falta de notícies dels seus familiars . No hi havia mitjà de comunicar-se. En els seus llocs respectius que queden a una hora de Tacloban i Ormoc , continuen sense llum i sense electricitat ( situació semblant a la de molts llocs) , un d'ells comentava que la seva casa ha quedat destruïda en un 80% , però estaven feliços per haver aconseguit entrar en contacte amb ells i veure que tots els seus familiars eren vius .

Són diverses les demarcacions escolàpies que han promès també la seva ajuda . Aquí a Cebu ha sorgit una iniciativa de l'arquebisbe per la qual parròquies de la ciutat de Cebu , especialment les més capaces econòmicament , apadrinaran a esglésies que han quedat destruïdes o han perdut els seus sostres i han patit seriosos danys a l'arxidiòcesi de Cebu ( Bogo , Bantayan , Dan Bantayan , Camotes ... ) .

Ha estat particularment emocionant veure a molta gent assistir avui diumenge a les celebracions de l'Eucaristia en aquests llocs , moltes d' elles a l'aire lliure , per falta de condicions en les esglésies .

Les tasques d'atenció als supervivents continuen . Seguirem informant dels propers esdeveniments .

Una abraçada " .Miguel Artola 

Cap comentari: