dimecres, 18 de gener de 2012

Visita d'en Miguel Giráldez

Ahir 17 de gener, dia de Sant Antoni Abat (el del porquet i els tres tombs), ens van acompanyar a sopar en Miguel Giráldez, coordinador de l'Escola Pia a nivell peninsular, i en Guti, amic de la casa.
En Miguel, que ara viu a la casa mare de can colapi, a Roma, ha pogut fer algunes recerques sobre Josep Calassanç, i li vàrem demanar que ens expliques les seves darreres descobertes, que són francament interessants, us n'exposo, breument, algunes.
Sant Josep de Calassanç només escriu en dues ocasions l'expressió  "Pietat i Lletres". Renoi!!! I nosaltres dient que era el seu lema!! En canvi escriu en vuitanta ocasions: "Esperit i Lletres" Haurem de canviar el lema, oi? Però qui s'hi posa?
Una altra curiositat. Alguns documents escolapis es clouen amb les sigles "AMPI" (Ad maius pietatis incrementum, que traduït seria: Pel Major increment de la Pietat). Doncs resulta que això no ho va escriure mai el nostre sant Pep. L'origen sembla que prové del s XIX (ja feia dos-cents anys que en Calassanç no escrivia res) dels escolapis de Bohèmia. Per tant ja tenim una altra mite per eradicar.
Més coses: sempre ens hem imaginat Calassanç com un home seriós, rude, de caràcter fort. Resulta ben curiós que a les seves cartes escrigui expressions com: "Saluda'l amb afecte de pare", "estima'l com estima una mare"... Potser no era tan dur de cor com ens el pinten!
I per acabar: definitivament ja sabem que el nostre sant patró no va anar a Roma perquè va sentir cap veu que li digués: "ves a Romaaaaa...". Bé, això ja ens ho imaginàvem. Hi havia diverses teories: que si fer la visita canònica en nom del bisbe de la Seu, que si anar a ocupar el càrrec de representant a Roma d'algun bisbe, que si veure si li queia alguna mitra, que si el van nomenar canonge de Sevilla... Però en Miguel ha trobat el document que aclareix d'una vegada per sempre ( o potser no... els historiadors mai es posen d'acord) què hi va anar a fer. Resulta que als arxius de Sevilla s'ha trobar una carta del bisbe de Sevilla, coincidint amb la data de canonització del bon d'en Josep, que diu "El dia 25 d'agost, se celebrarà missa solemne a la catedral de Sevilla, ja que el fundador dels escolapis va ser nomenat canonge de dita seu". Mira per on!
Aquí us en deixo la informació. Feu-ne l'ús que us convingui.
I per acabar, una foto d'en Miguel Giráldez.